Nieuws

Nieuwsbrief nr.12 – September 2024

Hierbij alweer de 12e maandelijkse Nieuwsbrief van uw dorpsraad, waarin we graag toelichten waar we ons de laatste weken mee bezig hebben gehouden.

Eerst weer een terugkoppeling over de projecten uit de vorige nieuwsbrief:


Project ‘Educatieve + Ontmoetingsplek’ Gemaalpark: Hopelijk bent u al eens gaan kijken in het Gemaalpark….. het project vordert gestadig, maar is nog niet helemaal gereed. Door de subsidies van Hoogheemraadschap Van Rijnland (HHR) en Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS) is deze plek tot stand gekomen. Vele Buitenkagers hebben ons geholpen de plek in te richten. De medewerkers van het Gemaal zullen nog helpen de nestkasten in de omgeving op te hangen voor ons en daarna zal er een overzichtsbord worden geplaatst met toelichting. Ook worden er nog bankjes geplaatst. In de toekomst kan de plek zo nodig worden uitgebreid.  Project ‘Bloemrijk Buitenkaag’: Binnenkort zullen de 4x BioBound bloembakken worden geplaatst op strategische plekken in Buitenkaag. Doordat Meerwind (windenergie) ons heeft gesponsord, kunnen we dit realiseren. Ook hier zijn we èrg blij mee….hopelijk u ook! Het afleveren en  plaatsen ervan heeft even op zich laten wachten door de zomervakantieperiode, waarin de fabriek gesloten was. We hebben de beplanting al klaar staan, dus daar zal geen vertraging meer door komen. Er hebben zich al Buitenkagers gemeld, die ook een bloembak zouden willen sponsoren; ook iets voor u? Laat het ons weten, alstublieft. Op de website kunt u natuurlijk ook alles teruglezen.

En verder zijn we bezig met diverse zaken, een paar hiervan zijn:

Groengroep Buitenkaag: zoals we eerder schreven, zullen de projecten ook moeten worden ‘onderhouden’, waarvoor we ook úw hulp nodig hebben. Er hebben zich al 3 Buitenkagers gemeld, maar ‘vele handen maken licht werk’, dus we hopen dat er nog wat enthousiaste Buitenkagers willen komen helpen; dat zou prachtig zijn. Ons dorp is tenslotte van en voor ons allemaal!

Bewonersbijeenkomst (2e) dorpsraad Buitenkaag: Op woensdagavond 9 oktober 2024 is in ‘de Ontmoeting’ onze volgende bewonersbijeenkomst (19:30-21:00 uur). In de voorgaande Nieuwsbrief hebben we al de belangrijkste agendapunten aangegeven: -Blauwe zone of niet? -Bestemming Trapveldje Leidsemeerstraat (bijv. honden losloopplek) -Verkeersveiligheid Buitenkaag en -de Groengroep Buitenkaag. U kunt uiteraard nog altijd onderwerpen die u bezighouden aan ons doorgeven.

Parkeren Buitenkaag /(daytime) parkeerterrein van Lent Shipyard/Blauwe Zone: Op verzoek van de gemeente Haarlemmermeer zullen er vanaf 7 oktober 2024 géén verkeersregelaars van firma van Lent meer aanwezig zijn in Buitenkaag. Hiermee wil de gemeente een realistisch beeld krijgen van de parkeerdruk in Buitenkaag. Hierna zullen de bewoners van Buitenkaag opnieuw worden geïnformeerd èn bevraagd worden of zij vóór of tegen de invoering van een Blauwe Zone zijn in Buitenkaag. Dit laatste was afgesproken tijdens de eerdere bijeenkomst in Buitenkaag. Om te voorkomen dat Buitenkaag opnieuw te maken gaat krijgen met zodanig ongepast parkeergedrag van de werknemers en ingehuurd personeel van firma van Lent, gaan we opnieuw een brief schrijven naar de firma van Lent om duidelijke(re) afspraken te maken. Blijf ons vooral voeden met uw bevindingen en waarnemingen (foto’s)! Want daarmee kunnen wij aan de slag.

Verkeersveiligheid: de verkeersveiligheid bij ‘de loswal’ blijft een probleem. Verkeersregels worden overtreden en er wordt niet gehandhaafd door de gemeente Haarlemmermeer. We ontvingen recent het bericht dat ‘de loswal’ voornemens is verkocht te worden aan de firma van Lent op Kaag. Dit lijkt ons niet de juiste oplossing van het probleem en hebben onze bedenkingen hierbij geuit. Uiteraard zijn we hiermee aan de slag met de gemeente Haarlemmermeer en andere relevante instanties.

Petitie geluidsschermen A44: wij zijn een petitie opgestart om geluidsschermen te laten aanbrengen langs de A44. Wij zullen deze nog verder toelichten op onze website en Facebooksite. De ‘nieuwe’ brug wordt verplaatst en komt een stuk dichter naar Buitenkaag toe, waardoor meer geluidsoverlast zal ontstaan. Het geluid van het voorbijrazende verkeer over de brug is bij bepaalde windrichting zelfs op de Huigsloterdijk goed te horen, hebben wij van de bewoners aldaar vernomen. Geluidsschermen kunnen dit verminderen. Voor het invullen van de petitie verwijzen wij u graag naar onze website en de volgende link: https://geluidsoverlasta44.petities.nl

 ®  A.U.B. onderteken de petitie voor een geluidsarmere woonomgeving!

 

Peiling windturbines in Haarlemmermeer-Zuid: de Gemeente Haarlemmermeer wil graag dat inwoners en andere betrokkenen meedenken over mogelijk (bij)plaatsen van windturbines in Haarlemmermeer-Zuid. De provincie Noord-Holland neemt hierover uiteindelijk het besluit. U kunt deze peiling tot en met 13 oktober 2024 invullen (over eerder opgestelde spelregels). U kunt ook een zienswijze indienen.

 

Ingediende zienswijzen -bouw 3 woningen Hoofdweg Oostzijde; -ontwerp Bestemmingsplan Buitenkaag en -omgevingsvergunning Kaagbrug/brug Hoofdvaart A44: we hebben nog geen reactie ontvangen op de door ons ingediende zienswijzen.

 Werkbezoeken: we hebben en zullen in de komende weken diverse bezoeken brengen aan bijeenkomsten over: - Verbindingsweg N208-A44; -verplaatsen oorlogsmonument; -Gebiedsoverleg; -halfjaarlijks overleg met college en Raad gemeente Haarlemmermeer.

 Kerstdiner senioren(65+) uit Buitenkaag en Abbenes: We hebben het initiatief genomen om, in samenwerking met het dorpshuis van Abbenes, een gezamenlijk 3-gangen-kerstdiner voor senioren uit Abbenes en Buitenkaag te gaan organiseren op: 19 december 2024.

Dit zal in het dorpshuis ‘het Praatpunt’, Hoofdweg 1730 in Abbenes gaan plaatsvinden. U kunt digitaal aanmelden op: kerstdiner@abbenes.net of per whatsapp/of telefoon op: 06-83328213, onder vermelding van uw naam, adres, telefoonnummer en met hoeveel personen u komt.

Let op: inschrijven kan tot 1 december 2024 en helaas: vol=vol!

Eigen bijdrage: € 15,- per persoon, exclusief drankjes.

Mocht u een vervoersprobleem hebben, laat het even weten, dan gaan we iets voor u regelen.

Bevrijdingsetentje 2025: In de maand mei 2025 zullen wij ook een ‘bevrijdingsetentje’ gaan organiseren. We zullen hierover later meer informatie met u delen.

Website dorpsraadbuitenkaag.nl:
Kijk regelmatig even rond op onze website, want het wordt niet alleen regelmatig aangevuld met nieuws en filmpjes; u kunt  hier bijvoorbeeld ook alle nieuwsbrieven teruglezen (onder de tab ‘Nieuwsbrieven’). Natuurlijk kunt u ons altijd even aanspreken over wat u nog graag op de website wilt terugzien. Het is tenslotte ook uw website! Wij zullen daar dan graag naar kijken. Heeft u naar aanleiding van deze (of voorgaande) Nieuwsbrief wellicht vragen, suggesties, ideeën…? Neem gerust contact met ons op.

Facebook-site:  Dorpsraad Buitenkaag
Email: info@dorpsraadbuitenkaag.nl

Website: dorpsraadbuitenkaag.nl
We gaan er samen wat moois van maken!
Namens dorpsraad Buitenkaag, 

Benita Verhoef (06-83328213);
Bernadette van Beekum (06-55883234);
Paulette van den Berk (06-18171621).